vrijdag 11 augustus 2017

Woorden in de ochtend

De ochtendgroet van meneer F. ga ik hier niet verklappen. Neem van mij aan dat het lieve woorden zijn. 
Na douchen en een ontbijtje nemen we uitgebreid de krant door.
In woord en beeld komt via grote artikelen, columns, ingezonden brieven, enzovoort het nieuws tot ons. Als dit woordenritueel tot een goed einde is gebracht start ik in mijn schrijfkamertje de computer op. De dagelijkse mail van ‘Beter Spellen’ is dan al geruime tijd binnen. 
Vijf spellingsvragen op niveau F3 rollen over het scherm.
Mijn goed begonnen dag wordt nog beter als ik alle vragen goed beantwoord en de score op 100 % uitkomt. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er dagen zijn dat ik blijf steken op een score van 75 of nog minder. 
Als het grafiekje 50% aangeeft komt het schaamrood me op de kaken. 
Zo’n dag zit er geheid een vraag bij waar een streepje of komma moet worden gezet en ik in de, voor mij, bekende valkuil ben getrapt. Is het sms-je of sms’je. Nu weet ik het, sms’je, maar als volgende week iets soortgelijks langskomt is de kans groot dat ik voor een streepje kies. 
Met d’s en t’s heb ik niet vaak moeite dat is er vroeger op school wel ingestampt. 
Het gebruik van de woorden irriteren en beseffen gaat ook probleemloos, maar met de vervoeging van bijvoorbeeld downloaden, moeten de hersentjes op volle toeren werken en gaat het niet altijd goed. Als de vragen zijn ingestuurd komt meteen de score in beeld en als het nodig is lees ik de verklaring waarom antwoorden fout zijn. Ik wil er tenslotte wel van leren.

Nu ik hier toch zit kan ik mooi een deel van de dag gebruiken om deze schrijfveer uit te werken. Een prima excuus om boodschappen en strijkgoed in de wachtrij te zetten. Huishouden, ook een moeilijk werkwoord …


Wie meer wil weten over ‘Beter Spellen’

8 opmerkingen:

 1. Haha. Ik start iedere weekdag ook met dezelfde spelopdracht en daarna rekenen. Spellen gaat vaker goed dan rekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, ik heb me direct aangemeld. De eerste test gemaakt en hoera: 100%
  gehaald. Ter aanmoediging denk ik maar. Ben benieuwd naar de volgende
  testen. Ik ga dus met jullie meedoe. Bedankt voor de tip, Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe het ook iedere dag en juist vandaag schreef ik er ook een blogje over. Plaats het morgen. Ik had zwaar de pest in kan ik zeggen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lijkt me een hele uitdaging.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook ik doe weer sinds een aantal maanden mee met Beter Spellen. Zeker een jaar niet gedaan en daarvoor heel erg lang. De woorden die je hier noemt komen me bekend voor van de F3 opdrachten. En eigenlijk zit ik wat dat betreft op jouw niveau. Soms moeten de hersens echt gekraakt worden en zomaar zijn opdrachten simpel. Heel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen